A.F.Th. van der Heijden werkt aan roman over rampvlucht MH17
Ik vond het een opmerkelijke beslissing van deze auteur om een boek te schrijven over een feit dat iedereen wel nauw aan het hart ligt, namelijk de vliegtuigcrash in Oost-Oekraïne. Dit vliegtuig zou hoogstwaarschijnlijk zijn neergehaald door pro-Russische separatisten. Het vliegtuig zou geraakt zijn door een luchtdoelraket, maar de VN zou zich nog niet uitgesproken hebben over de schuldige aan de crash. De zaak wordt nog steeds onderzocht.
Schrijver van der Heijden is dus een boek aan het schrijven, gebaseerd op de ramp in Oost-Oekraïne, waarbij de hoofdpersonage, een 26 jaar oude oorlogsfotograaf, genaamd Natan Haandrikman, de ramp wilt uitklaren. Het is een fictief verhaal, gebaseerd op een waargebeurd voorval. Van der Heijden is een actuele schrijver, die bekommerd is om het nieuws in de wereld en dit nieuws gebruikt als bakermat voor zijn romans.
Van der Heijden, die enkele jaren geleden zijn zoon Tonio verloor in een verkeersongeluk, zou zijn hoofdpersonage gebaseerd hebben op deze man, zoals hij al eerder deed in zijn boek genaamd Tonio, een van zijn succesromans.
Ik koos voor dit artikel omdat ik ook op de hoogte ben van deze gebeurtenis en ik dit wel interessant vind. Ik vind het ook interessant dat actuele feiten in romans gebruikt worden en wanneer het boek uitkomt zou ik het graag willen lezen. Ik heb ook nog onderstaande cartoon gevonden, die gepubliceerd werd op de Nederlandse site, Joop.nl, en die goed uitdrukt dat A.F.th van der Heijden van plan is een roman te schrijven over de vlucht MH17, waarbij hij zich baseert op de actuele feiten.

Bron:
De Morgen, http://www.demorgen.be/expo/a-f-th-van-der-heijden-werkt-aan-roman-over-rampvlucht-mh17-a2164771/, laatst geraadpleegd op 4/01/2015.
Bron foto: Joop, http://www.joop.nl/opinies/detail/artikel/30143_schrijver_afth_van_der_heijden_baseert_nieuwe_roman_op_mh17/, Sandra de Haan, laatst geraadpleegd op 4/01/2015
Auteurs opnieuw in het verweer tegen Amazon na lancering 'Spotify voor boeken'
In enkele landen is afgelopen maand een nieuwe applicatie uitgekomen, genaamd Kindle, waarbij mensen, zoals op Netflix maar dan voor boeken, voor 9,99 euro per maand ongelimiteerd boeken kunnen lezen. Dit gaat echter gepaard met een inkomstenverlaging voor de auteurs in kwestie, en dat zien deze niet zitten. Het aanbod is o.a. beschikbaar in de Verenigde Staten, Frankrijk en Brazilië, waar ze na de installatie van de Kindle-applicatie voor slechts 10 euro per maand een enorm groot aanbod aan boeken kunnen lezen.
De afgelopen jaren nam de populariteit van e-books alsmaar toe, wat zorgde voor de vermindering van de papieren versie van boeken. De mensen hebben nu hun boeken op hun tablet of smartphone, wat heel licht en handig is.
Er is echter wel een voordeel voor de auteurs, namelijk dat door deze dienst hun boeken een veel breder publiek kunnen bereiken, maar hier gaan de auteurs niet mee akkoord. Vroeger kochten de mensen hun boeken, een gefascineerde lezer, die bv. elke maand een 5-tal boeken kocht, ongeveer 100 euro per maand, moet nu slechts 10 euro per maand betalen voor een nog groter aantal boeken.
Toch is het niet verplicht voor de auteurs om hun boeken door Kindle te laten uitbrengen, maar ze vrezen voor een vermindering aan populariteit indien ze dit niet doen. In de toekomst zullen de papieren versies van de boeken steeds minder populair worden, omdat deze slecht is voor het milieu en omdat de mensen menen dat ze te zwaar zijn om mee te dragen.
Ik koos voor dit artikel omdat ik ben opgegroeid met de nieuwste technologische snufjes. Over enkele jaren zal alles via technologie gebeuren en zullen de aloude tradities steeds meer verdwijnen. Ik vind dit persoonlijk een jammere zaak, omdat ik zelf ook liever boeken in een echt boek lees. Ik vind dit veel aangenamer om te lezen en bovendien is het lezen op een tablet of smartphone, zeker in het donker, slecht voor de ogen. Ik vind dat de auteurs hierdoor geen verlies mogen maken op hun werken, alhoewel de literatuur nu hetzelfde scenario doormaakt als film en muziek, waarbij steeds meer gedownload wordt en minder inkomsten naar de acteurs en muzikanten gaan. Op onderstaande foto die je hoe zo een Kindle tablet eruit ziet en hoe handig dit is. Het weegt bijna niets en het past overal in als je ergens naartoe moet.

Bron:
Het Laatste Nieuws,
http://www.hln.be/hln/nl/4125/Internet/article/detail/2165729/2014/12/29/Auteurs-opnieuw-in-het-verweer-tegen-Amazon-na-lancering-Spotify-voor-boeken.dhtml, JC, laatst geraadpleegd op 4/01/2015
Bron foto:
Amazon, Kindle, http://www.amazon.com/Kindle-Glare-Free-Touchscreen-Display-Wi-Fi/dp/B00I15SB16, laatst geraadpleegd op 4/01/2015
Het literair testament van Luc De Vos
Met de plotse en recente dood van Luc de Vos vond ik het wel gepast een overzicht te geven van zijn literair leven. Zelf wist ik niet dat hij ook als schrijver actief was, ik kende hem enkel van zijn muziek. Daarom vond ik het verrassend toen ik de kop las, want ik ben een grote fan van Luc de Vos' muziek.
20 jaar geleden begon Luc de Vos zijn literaire carrière bij de Standaard als columnist. Ze namen hem aan omdat ze onder de indruk waren van zijn liedjesteksten, die een poëtische en gevatte stijl hebben. Twee maanden geleden verscheen dan zijn roman Paddenkoppenland, volgens hem zijn eerste 'echte' roman. De hoofdpersonage, Ronny De Keyzer, is een alter ego van de Vos. Net als de Vos probeert hij zich te ontwikkelen tot erkend muzikant en nadien tot schrijver. Hij probeert tegelijk ook een gezin op te bouwen. De roman werd Paddenkoppenland genoemd, omdat de Vos kritiek heeft op al de Vlamingen die als paddenkoppen, of "lelijke, kwakende kikkers, hun leven 'beleven'. Op de foto zie je de cover van de roman van Luc de Vos, Paddenkoppenland.

Bron:
Knack, http://www.knack.be/nieuws/boeken/het-literair-testament-van-luc-de-vos/article-normal-514977.html, Frank Hellemans, laatst geraadpleegd op 4/01/2015
Bron foto:
Knack, Paddenkoppenland, http://www.knack.be/nieuws/boeken/het-literair-testament-van-luc-de-vos/article-normal-514977.html, laatst geraadpleegd op 4/01/2015
Jeroen Olyslaegers over afschaffing 'bibliotheekplicht': "Sluipmoord".
De bibliotheekplicht, die in 1978 werd ingevoerd, bestaat eruit dat elke gemeente een bibliotheek moet hebben voor zijn burgers. De minister van cultuur Sven Gatz (Open Vld) deelde Vlaanderen mee dat de gemeenten in principe niet meer verplicht zullen zijn een bibliotheek te hebben, vanaf 2016.
De schrijver Jeroen Olyslaegers vindt dit "sluipmoord". In een periode waar het volk veel minder leest, zou volgens hem de overheid en de gemeenten het volk juist moeten aanzetten tot lezen. Indien ze dit niet doen geven ze blijk van een verwerping van de literatuur en de cultuur.
Persoonlijk vind ik dat Jeroen Olyslaegers volkomen gelijk heeft. Ik geef toe dat ik niet veel naar de bibliotheek ga, maar ik vind het wel enorm handig dat er een bibliotheek is. In de vakantie ga ik geregeld naar de bibliotheek in Knokke-Heist of in Tervuren en ook voor school is de bibliotheek, zeker in dit laatste jaar, een belangrijke bron geworden. Dit zal aan de universiteit volgend jaar nog een grotere rol spelen.
Ik vind ook dat de overheid de mensen juist moet aanmoedigen zich te interesseren in literatuur, in plaats van de literatuur van hen af te nemen, wat voor een nog grotere vervreemding van de literatuurwereld zal zorgen vrees ik.
Zoals ik hierboven reeds geschreven heb doet de mens meer en meer afstand van papieren versies van boeken en gaan ze steeds meer op een tablet hun boeken lezen. Dit zou een argument kunnen zijn om de bibliotheekplicht af te schaffen, maar dan nog zou de overheid dit niet moeten invoeren, maar de aloude tradities bewaren en deze aanbieden aan de mensen.


Bron:
http://www.hln.be/hln/nl/924/Showbizz/article/detail/2249291/2015/03/12/Jeroen-Olyslaegers-over-afschaffing-bibliotheekplicht-Sluipmoord.dhtml
http://www.hln.be/hln/nl/924/Showbizz/article/detail/2249291/2015/03/12/Jeroen-Olyslaegers-over-afschaffing-bibliotheekplicht-Sluipmoord.dhtml